att vara en ledare för hästen

Jag tycker detta är ett knepigt ämne faktiskt. På ett sätt vill jag vara hästens kompis men ändå en trygg ledare. Jag börjar med det jag kan och sen ser vi helt enkelt vart det leder mig.

För det första ska jag klara upp myten om att hästar är höga och låga i rang. Så är det inte, hästens flocksystem bygger på livet i vildmarken och det är ingen slump vem som blir ”högst i rang”. Det är de hästar som är duktiga på att hitta föda, vatten och varna för rovdjur som värderas högre helt enkelt.  För det är dem som flocken vill ska överleva. Dessa hästar är de som puttar bort andra, går före och har första tjing på maten. Så då var det klart.

Detta faktum leder till att människan inte kan skapa sig en ledarposition genom att ”visa hästen vem som bestämmer”. Man måste förtjäna ledarrollen, ändå tror aldrig jag att man kan bli en riktig ledare eftersom att vi är olika raser. Om jag ska vara ärlig tror jag inte på att vara en ledare, hästar följer inte sin flock för att flockledaren beordrar dem att göra det, utan för att de vill ha en flock, de vill vara med varandra. På samma sätt tänker jag att det ska vara när jag och min häst tränar. Vi ska vara vänner men hästen ska lyssna på mig för att JAG vill ha en lydig häst, alltså är jag medveten om att jag tränar hästen för min skull. Jag förespråkar att hästvännen och ledaren ska mötas på halva vägen för av säkerhetsskäl så bör hästen vara lydig men samtidigt vill man att den ska tycka att träningen är rolig eftersom den tränar tillsammans med en kompis. Så det är viktigt att till en viss grad visa vem som bestämmer eftersom att det är farligt att ha en häst som inte vet att den inte får gå över dig. Sen om du har skapat en häst som går över dig eftersom du har gett den godis i tid och otid så får du väl skylla dig själv. Ni ska inte träna som om det var på blodigaste allvar, lägg in lite lek och mys mellan varven och det viktigaste av allt, ha kul. Det gäller både dig och din häst.

”If you win and your horse lose, you both lost cause you’re in the same team.

IMG_1655

OBS! Detta handlar alltså om träning från marken, inte ridning. Eftersom ridningen inte är ett lika naturligt beteende för hästen så går det inte att jämföra.

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>