Problemlösning (del 1)

För en vecka sedan gjorde jag mitt sämsta matteprov någonsin tror jag, det handlade mycket om problemlösning och det är väl inte min starka sida när det gäller matte om man säger så. Men det är inte vad detta inlägget ska handla om. Detta inlägget kommer istället handla om problemlösning med hästar och min kära Jandi ska hjälpa mig med lite exempel i del 2 😉

Alltid när jag stöter på ett problem – stort eller litet – eller att saker och ting inte går som jag tänkt mig brukar jag testa en gång till, det kanske bara var att hästen var rädd för ett löv som flög förbi eller att jag inte var tillräckligt tydlig med mitt kroppsspråk just den gången. Om det fungerar andra gången så var det antagligen bara ett litet slarvfel. MEN om du inte får igenom ditt förslag andra gången heller så är det något du gör fel. Hästen gör ju bara som den tror att den ska göra eller så gör den annat för att den inte klarar av att göra det du ber om. Hästarnas hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att de ska göra något bara för att jävlas, det finns alltid en orsak bakom beteendet.

Varför? Det tycker jag är den viktigaste frågan om man håller på med och tränar hästar. Varför stannade den? Varför buffar den på mig? Varför bockar den? Hästens beteende kan bero på olika saker t.ex. rädsla, flyktinstinkt, missförstånd, smärta, obehag eller så är hästen helt enkelt pissed-off på dig. Ibland får man aldrig något svar på varför hästen gjorde som den gjorde utan då får man helt enkelt lösa situationen utifrån det man vet. Det är också viktigt att tänka sig in i hur hästen upplever situationen, ett exempel är lastning. Transporten är instängd och liten, hästens flyktinstinkt och naturliga instinkter säger då att det inte är smart att gå in i transporten, för om det skulle komma något och anfalla den har den ingenstans att fly. Visst, det låter lite dumt men det är ett faktum att hästens instinkter säger att transporten är en osmart plats att vara på. Jag menar inte att du ska låta bli att lastträna hästen för det, men det är viktigt att ha i åtanke när din häst inte vill gå på.

DSC_1697

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>